Intervju za revijo Ženski svet

ASTROLOGIJA – VEČ KOT LE NAVADEN HOROSKOP

 

Astrologija ni le običajen horoskop, ki ga prebiramo v dnevnih časopisih in revijah ter jo jemljemo bolj za šalo kot zares. Je veliko več. Pravi, poglobljen horoskop lahko pove veliko več o naši prihodnosti, zdravju in izboljšanju vseh področij življenja. Astrologinja Teodora Erhatič za Ženski svet že od samega začetka pripravlja reden, poseben mesečni horoskop, vsak december pa tudi daljšo napoved za leto, ki je pred vrati. 

Tokrat smo se s Teodoro pogovorili še o ostalih vrstah astrologije, s katerimi se profesionalno ukvarja. Kako nam lahko pomagajo na poti do sreče in uspeha v življenju? Precej!

V nadaljevanju si lahko preberete celoten intervju in izvedeli boste marsikaj novega in zanimivega o astrologiji.

img_20161127_153912

Teodora, niste povsem običajna astrologinja, saj se ukvarjate tudi z astromedicino. Kaj sploh je astromedicina?

Z astrologijo se je ukvarjal tudi Isaac Newton. Menda je prijateljem, ki so ga zaradi tega zbadali, rekel: »Vi se lahko smejete, ampak jaz sem stvar študiral.« In drži, da astrologija ni le običajen horoskop. Poleg psihološke, enetgetske, horarane, poslovne in karmične astrologije, se ukvarjam tudi z medicinsko astrologijo ali astrolmedicino. Naša osebnost in naše počutje sta odvisna od tega, kako smo duševno sestavljeni oziroma kakšno značajsko strukturo imamo. Planeti se v astrologiji vrednotijo kot arhetipi, ki imajo točno določen položaj glede na Zemljo za dani trenutek rojstva; rojstni horoskop je nekakšno ‘seme’ oziroma ‘zemljevid’ duše. Na geomagnetno polje Zemlje pomembno vpliva tudi sončni veter, vse skupaj pa vpliva na človekov živčni sistem. Zato imamo dobra in slaba obdobja. Astromedicinski horoskop nam preko rojstne  karte omogoči vpogled v vašo notranjost, vzroke bolezni in čas izbruha bolezni. Zemlja, Sonce, znamenja, planeti in fiksne zvezde ter nebesna telesa pod napetostjo ( težkimi aspetki ), imajo magnetna polja različnih intenzitet. Ggibanje pogojujejo vzajemne spremembe njihovih kotnih relacij, kar se kaže v stalnih spremembah magnetne privlačnosti. Medicinski astrolog ne zdravi, ampak daje nasvete in predloge v obliki informacij. Eden glavnih ciljev astromedicine je torej preventiva, kar pomeni opozoriti preiskovano osebo na možnost bolezni v času, ko njen rojstni horoskop nakazuje, da bo izpostavljena neobičajno neskladnim planetarnim vplivom.

 

Kako lahko astromedicina pomaga običajnemu človeku?

Medicinska astrologija se pretežno ukvarja z vprašanji zdravja in ugotavlja simbolične povezave med posameznimi organi in astrološkimi znamenji, planeti. Kaže na nagnjenost posameznika k določenim tipom bolezni in ugotavlja šibke točke v psiho-somatskem sklopu. Skuša delovati preventivno in usmerjati posameznika k takšnemu načinu življenja, ki zmanjšuje možnost tveganja na področju zdravja. Po pregledu posameznikove rojstne ( natalne ) karte, lahko medicinski astrolog svetuje klientu o delih telesa, kjer bodo imeli verjetno težave. Na primer, če ima posameznik Sonce, Luno, Ascendent ali več planetov v znamenju Ovna domnevam, da ima več glavobolov, slab vid nespečnost, ekcem na glavi, apatičnost, zaradi povezanosti Ovna z glavo. Oseba, ki ima Sonce ali več planetov v Biku, imajo večkrat angine, čezmerno delovanje ščitnice, napade suhega kašlja, nenadne izgube glasu, razne tumorje na glasilkah ali kje drugje, boleč vratni del in težave z glasom, ker je zanmenje Bika v povezavi s temi določenimi deli telesa, itd….

 

In kakšen je njen osnovni cilj?

Človekovo zdravje je ravnovesje telesnega, duševnega, čustvenega, osebnega in duhovnega zdravja. Ko pride v organizmu do energetskega neravnovesja, je za to redkokdaj kriv le en vzrok. Običajno gre za kombinacijo več dejavnikov, ki v odvisnosti od osnovnega zdravja človeka včasih prej, včasih pa nekoliko kasneje porušijo ravnovesje v telesu do te mere, da govorimo o bolezni. Dober način pričeti s svojim razumevanjem medicinske astrologije je pridobiti razumevanje v kakšnem odnosu so znaki horoskopa, planeti in astrološke hiše, do telesa. Astromedicinski horoskop nam preko rojstne karte omogoči vpogled v vašo notranjost, vzroke bolezni in čas izbruha bolezni. V astrološki karti lahko vidim tudi najboljšo možnost zdravljenja in katera metoda je za vas najprimernejša. Horoskop nam pokaže tudi nagnjenost k posameznim boleznim, čezmerni telesni teži ali čustvenim stiskam, zato je za natančen odgovor treba preučiti celotno posameznikovo osebno karto. Bolezenska nagnjenja, ki so povezane s sončnim znamenjem, ponavadi nastopijo kot posledica naših dejanj, ascendentno znamenje kaže na genetsko zasnovo, medtem ko bolezni, ki jih kaže Luna, nastopijo kot posledica tega, kako se v življenju odzivamo na različne situacije.

 

Še ena zanimiva veja astrologije obstaja, za katero ste prav tako specializirani, to je karmična astrologija? Kaj sploh je karma in kako je povezana z astrologijo?

Karmična astrologija izhaja iz učenja o nesmrtnosti duše…S spoznanjem, da vam karma ponuja tudi preobrat ter možnosti pozitivnih sprememb in ugodnih rešitev življenjskih situacij, je pot k srečnejšemu, bogatejšemu in mirnemu življenju odprta.

Karmična astrologija nas uči, da vsak človek sam povzroča lastno srečo ali nesrečo; sam je graditelj in oblikovalec. Načelo karme prekaša vse druge razlage kot so usoda, vnaprejšnja določenost ali Božja volja. Bog in človek se lahko spravita in združita le na osnovi tega sredstva – načela karme. Ne glede na to, ali je ujet ali osvobojen, posameznik ni stroj brez lastne volje. Tako kot so dejanja iz prejšnjih življenj določila dejanja v tem življenju, tako tudi sedanja dejanja določajo delovanje v naslednjem življenju. Povsod okrog nas je polno življenja z vsemi njegovimi izzivi, z nenehnim pretokom energij, dinamiko vzrokov in posledic. Tu so tudi drugi ljudje s svojimi karmami in energijami. Na dolgotrajnem potovanju duše skozi številne inkarnacije ne potujemo sami. Planeti opisujejo, kaj bi določeni osebi, s katero imamo karmično povezavo, morali dati, kaj bi od nje morali prejeti in česa bi se lahko skupaj naučili.

Vsi planeti imajo v karmični astrologiji prav posebno vlogo, zato jim posvečam še posebno pozornost. Ne zanima me več v istem pomenu kot v natalni astrologiji, pač pa jih vedno razlagam v luči pretekle ali prihodnje izkušnje, zato dobi njihova postavitev še nov, drugačen pomen in vpliv na človeško življenje. Karmična astrologija je odgovorna, resna in zelo uporabna veja astrologije za vsakogar, ki želi bolje razumeti ZAKAJ se mu nekaj dogaja.

 

Kako poteka svetovanje pri vas?

Vsakdo, ki želi moje svetovanje, me pokliče, da se dogovirmo za interpretacijo. Delam osebno v Ljubljani, potrebno se je naročiti, svetujem tudi prelo telefona ali skypa, za ljudi, ki ne želijo ali ne morejo priti do mene. Ko naredim natalno karto ali astrološko mandalo za klienta, se osredotočim najprej na njegova vprašanja. Vsako moje srečanje ali slišanje s klientom je videti (in čutiti) kot dinamičen trio (in preplet) med astrologom, klientom in horoskopom, astrološka seansa pa rada preraste v pravcato terapijo. Ker sem se v preteklosti večkrat znašla v vlogi trenutnega terapevta, sem se odločila za študij psihoterapije pri Krovni zvezi za psihoterapijo Slovenije. Menim, da bi moral astrolog obvladati osnove terapije in imeti določene komunikacijske veščine, če naj bi bil posvet uspešen. Tako bi moral vedeti, npr. kdaj je potrebno sočutje in kdaj nestrinjanje, prepoznati bi moral odpor in zanikanje, ju znati premagati, pravilno presoditi, kdaj naj molči in kdaj naj pusti klienta govoriti.

 

Kaj lahko nekdo, ki se želi bolje spoznati, pridobi z vašimi nasveti?

Z astrologijo lahko odgovorim na aktualna vprašanja, kako preseči vse tisto, kar vas omejuje in pušča praznega, razočaranega in obupanega, kako preseči omejitve, se znebiti dolgov, če ste razdvojeni, če se težave kopičijo. Ko se pregleda vašo astrološko karto, se vidi, kje so problemi, zakaj prihaja do težav in kaj bi bilo potrebno storiti, se naučiti, spremeniti pri vas. Informacije in nasveti, ki jih dobite, naj vam ne jemljejo poguma, saj bodo spremembe, ki jih boste pripeljali v vaše življenje, dvignile vašo energijo in zavest. Planeti so v nenehnem dialogu z nami, večinoma se niti ne zavemo, da oni govorijo o nas. Vendar ne glede na to, ali poznate ali verjamete astrologiji, pustite, da vam svetujem, sa uskladite svoje namene s planeti, ki so “navidezni” del nas in s tem se zgodi »ČAROVNIJA«, če lahko temu tako rečemo. Od časa do časa vsi potrebujemo »zagotovilo«, da gremo po pravi poti.

 

Kje ste pridobivali svoje znanje in kako?

Moji začetki so bili na Astrološkem inštitutu Matjaža Regovca Ljubljana smer Psihološka astrologija, nato sem se odločila za študij v Zagrebu, Astro škola – Zdenka Andrijić Zagreb smer Karmična astrologija in posebne tehnike napovedovanja prihodnosti, nato Astro medicina – po metodah Ebertina Reinholda. Nato sem se odločila še za študij psihoterapije pri Slovenska krovna zveza za psihoterapijo – SKZP Maribor smer Propedevtika in kasneje pridobivala znanje še na Inštitutu za psihoterapijo, psihologijo in humanistiko Maribor smer Geštalt terapija-skupinska.

 

Vas zanima še kakšna druga pot v astrologiji?

Seveda, utrjujem začetno znanje ezoterične astrologije. Začela sem študij to jesen in to Energetska psihologija pri Asociaciji za energetsko psihologijo na ISAR – The International Socety For Astrological Research, Johannes Kepler Institute v Beogradu. Življenje me je naučilo, da so spremembe naša stalnica, saj se vse v svetu spreminja in vsakič, ko dosežemo nov prag zavedanja, pred nami stojijo novi izzivi.

 

Kakšno bo leto 2017 za Slovence?

Ker bomo vstopili v leto Sonca, bodo priložnosti dobili sposobni posamezniki, s čutom za vodenje. Na družbeni ravni se bo pojavil nov zagon, več bo poguma, samozavesti in želje po vplivanju na lastno usodo. Lažje bo regenerirati manjša in srednje velika podjetja, leto Sonca bo ugodno tudi za sodelovanja v mednarodnih podjetjih in za tuje naložbe pri nas. Že od prazne Lune-mlaja, ki bo 28.01.207 naprej in bo hkrati vstop v kitajsko leto Petelina, bo zavel kreativni duh, vse pa bo odvisno od energije, ki jo posameznik ima, odvisno od moči planetov in njihovih povezav z letom Sonca in Petelina. Prednosti kitajskega leta Petelina bodo v tem, da bomo bolj glasno opozarjali na tegobe in nemogoče situacije. V želji po izboljšanju standarda in zadovoljnejšem življenju, bo marsikdo opustili svoje sanje in se lotil zadev na izviren način in opiraje se na lastne moči. Še nekaj lastnosti Petelina ( vsakih dvanajst let, se ponovi energija Petelina – 1933; 1945; 1957; 1969; 1981; 1993; 2005; 2017 ), je neustrašen, samozavesten in napadalen. V srcu so bolj zadržni in sramežljivi na zunaj pa zmeraj ostri, neposredni in pošteni. V slabih trenutkih so lahko trmasti in sebični. Lahko se preveč ženejo samo za svoje dobro. Vedno hočejo biti v središču pozornosti, ljubijo hvalo in ne prenesejo nikakršne kritike.

Več bo tudi nenavadnih, drugačnih ali usodnih partnerskih zvez. Lahko se upravičeno veselimo in pričakujemo, da bo ljubezenskega zadovoljstva več, zaradi močne in pozitivne energije leta Sonca. Sredi zime bosta razpihovala vroča čustva in spolno slo dva mrka ( polna Luna in delni Lunin mrk 11.02.2017 in prazna Luna-mlaj in popolni Sončev mrk 26.02.207 ), kar bo posebej močno vplivalo na ognjena ( Oven-Lev-Strelec ) in zračna ( Dvojčka-Tehtnica-Vodnar ) znamenja. Glede na kitajsko leto Petelina upam, da v ljubezenskih odnosih ne bo prevladala zaverovanost vase, egocentrizem, spopadanje za prevlado v odnosih in neiskrenost.