ZDRAVLJENJE Z BARVAMI

Vpliv barv na naše počutje, razpoloženje in zdravje je resnično močan.

 

Tega so se zavedali že v starem Egiptu, stari Grčiji, na Kitajskem, v Perziji in Indiji. V vseh teh kulturah so že davno nazaj poznali in s pridom uporabljali zdravljenje z barvami, tako imenovano kromoterapijo.

 

Zdravljenje z barvami je dobilo svoje mesto tudi v uradni medicini, še posebej pri zdravljenju psihosomatskih težav.

 

Pomen barv pa je močno prisoten tudi v astrologiji. Predvsem njihov vpliv na posamezna astrološka znamenja. Ta temelji na osnovnih elementih znakov horoskopa. Kot vemo, so to OGENJ (oven, lev, strelec), ZEMLJA (bik, devica, kozorog), ZRAK (dvojčka, tehtnica, vodnar) ali VODA (rak, škorpijon, ribi).

Vse barve ne odgovarjajo vsakemu, kar velja upoštevati tudi pri izbiri barve živil, oblačil, prostorov, kjer bivamo ali delujemo in meditacijo na določeno barvo. Če se boste odločili, da se boste zdravili z barvami, potem povečajte učinek izbrane metode z ustrezno barvo. Barva oblačil, npr. predvsem spodnjega perila, močno učinkuje že zato, ker smo z njo v stalnem stiku. Če bi na primer, spomladansko utrujenost radi pregnali z obsevanjm z rdečo svetlobo, zelo pomaga, če hkrati oblečete rdeče spodnje perilo. Barve, ki jih imamo na sebi, vplivajo na nas tako neposreno kot posredno. Najprej vplivajo na nas, potem pa še na druge ljudi, ki jih srečujemo in ki se vedejo do nas skladno z barvami izžarevanja iz nas.

Ljudem, ki težko vzpostavljajo stike z drugimi ljudmi, priporočam, da nosijo oblačila v rumenih tonih.

To je zgolj nekaj primerov, saj z barvami lahko zdravimo bistveno več.

 

S pomočjo barvne terapije boste izvedeli:

 • Katere barve so najbolj primerne za vas,
 • katere barve vam primanjkuje,
 • katere barve je v vas preveč,
 • katere barve bi morali imeti v prostoru, kjer bivate in delate,
 • katere barve živil bi morali najpogosteje uživati,
 • katere barve oblačil so za vas najprimernejše,
 • s katero barvo boste najbolj poudarili svojo lepoto in energijo, zaradi katere privlačite druge.

 

Katere težave lahko odpravimo s pomočjo barvne terapije?

FIZIČNE

Barve so sestavni del našega življenja in ravno zato ni nič nenavadnega, da lahko vplivajo na fizično počutje.

 • Alergije,
 • bronhitis,
 • razne bolečine,
 • probleme s črevesjem,
 • glavobole,
 • infekcije,
 • jetra,
 • ledvica,
 • razna kožna vnetja,
 • srce,
 • ščitnica,
 • povečanje vitalnosti,
 • žolč,
 • izboljša kakovost krvi.

PSIHIČNE

Barve pri ljudeh sprožajo določene čustvene reakcije in vplivajo na naše dojemanje okolja, razpoloženje, čustvovanje in vedenje.

 • Nevroza (sproščanje napetosti, umirjanje, stimuliranje),
 • potrtost,
 • plašnost,
 • nespečnost,
 • izčrpanost,
 • dvig energije,
 • agresijo,
 • depresijo,
 • melanholijo,
 • sovražnost,
 • pesimizem,
 • povečanje seksualne energije,
 • pri anoreksiji.

Pomen barv in kako si lahko z njimi pomagamo:

Barve imajo velik vpliv na naše čustvovanje in posledično tudi na naše dojemanje in fizično telo, zato jim je vredno posvetiti pozornost.

RDEČA – povezujemo jo z ognjem in krvjo. Zviša energijski nivo in duhovno moč. Ta barva predstavlja dejavno moč volje in silovita čustva ter strast pri vsem. Rdeča je izraz življenjske sile, simbolizira željo po rezultatih in uspehu, na splošno pa po dejavnostih, ki nudijo intenzivne izkušnje. Rdeča je na prvem mestu zaradi same sebe in ne kot kompenzacija za katero drugo zavrnjeno osnovno barvo. Govori o stalni spolni strasti. Močno čisti dušo in odpravlja težo zaradi karmičnih vzrokov. Povezuje posameznika s fizičnim svetom, pomaga tistim, ki imajo težave v odnosih z družino. Primerna je za vse, ki se počutijo izgubljeni ali neumeščeni v svoje okolje.

ORANŽNA – povezujemo jo z radostjo, živahnostjo, zabavo, pozitivnim odnosom do življenja, z razposajenostjo. Oranžna barva lahko po fizični ali psihični izčrpanosti vlije novo moč. Simbolizira vitalnost in dejavnost. Njena toplina dviguje razpoloženje: to je barva zadovoljstva, veselja, družabnosti. Poudarja udobnost in čustveno toplino.  Oranžna nas spodbuja za življenje v trenutku. Spodbuja apetit in stimulira prebavo. Na duhovno-psihičnem nivoju vzpostavlja oranžna zaupanje in veselje do življenja. Čuti se razcvetijo, postanemo dojemljivi in povezani. Oranžna pomaga, da sprejmemo potrebo po uživanju in čutnosti, da živimo. Svetlo oranžna simbolizira veselost, ustvarjalnost in spreminjanje.

RUMENA – je barva sonca, toplote in svetlobe. Predstavlja spontanost, skrb za druge, željo po širjenju osebnosti, tudi sprostitev, dobro voljo, rešitev težav in omejitev. Rumena simbolizira spremenljivost, nepredvidljivost, lov na nove izkušnje in pustolovščine, je barva intelekta in mentalnih procesov. Pomaga pri premagovanju strahu, pri zaskrbljenosti, pri slabi samopodobi. Rumena barva poživlja, deluje spodbujevalno, ohranja budnost in spodbuja koncentracijo in motoriko. Blagodejno vpliva na želodec in ravno v želodcu se nam nabirajo negativne energije, zato občutimo v želodcu, kadar se bo zgodilo nekaj slabega. Naša čustva in duševne reakcije vplivajo na živčni sistem – kadar smo pod stresom se nam lahko zgodi, da sploh ne občutimo lakote ali pa užijemo prekomerno količino hrane.

ZELENA – je barva narave, predstavlja čistost in harmonijou, na splošno je barva zdravja, ki sprošča, vzdržuje fizično in mentalno energij, zmanjšuje napetost in boleče procese. Uravnoteža našo energijo, ojača nam senzibilnost. Zelena barva usklajuje vse, kar potrebujemo v naši avri, da nam prinese mir, ravnotežje, harmonijo in zadovoljstvo. S to barvo si lahko naberemo novih moči, zelena odpočije utrujene oči, simbolizira pomladitev in življenje. Simbolizira tudi odprtost, upanje, zbranost, modrost, neskončnost, vzvišenost, poduhovljenost, misticizem. Zelena barva umirja srčni utrip in ritem dihanja, spodbuja umsko aktivnost, introspekcijo, zbranost. Kot barva vsakoletnega obnavljanja in zmagoslavja pomladi nad mrzlo zimo, simbolizira zelena upanje in nesmrtnost.

MODRA – modro barvo povezujemo s širino sijočega poletnega neba, z nedoumljivo globino morja, z jezeri, rekami in potoki. Modra je barva pripadnosti, pospešuje smeh in vedrost. To je tudi najbolj priljubljena barva, tako med ženskami kot tudi med moški. Modra je tiha in pomirjujoča. Kot barva neba izraža daljavo in neskončnost. Kot barva morja simbolizira dušo, nezavedno in neznano, temo in ženski vidik. V barvni terapiji se uporablja pri zdravljenju migrene, pri obolelem grlu, vročičnih boleznih in bolečinah hrbta. Kot meditativna barva se modra uporablja za ohladitev stresa, za regeneracijo in počitek. Je povezana s komuniciranjem. Tako lahko modra barva izboljša tudi verbalne sposobnosti in pomaga pri boljši komunikaciji, spodbujala pa naj bi tudi kreativnost.

INDIGO – ta barva ima velik učinek na naše tretje oko, ki je naš duhovni center in se nahaja med obrvmi. Kadar imamo tretje oko odprto lahko jasno vidimo in opazujemo druge dimenzije. Indigo barva krepi našo jasnovidnost, željo po iskanju resnice in raziskovanju nadnaravnega. Pomaga pri prečiščevanju oziroma razstrupljanju telesa, pomaga pa tudi pri pomirjanju razdraženosti in vznemirjenosti. Pomagala naj bi tudi pri premagovanju nespečnosti in pri slabem spancu. Krepila naj bi intuicijo in duhovno plat posameznika ter hkrati burila domišljijo. Ublaži razširejene žile, deluje blagodejno na hrbtenico, pomirja vnetje kože, ojača limfni in imunski sistem,  uporablja se tudi pri bolezni oči.

VIJOLIČNA – je barva zdravja in vedenja, je energija energij, združuje nebo in zemljo. Simbolizira prehod v harmonijo nasprotij, med poznanim vsakdanjikom in neznanim, srhljivim svetom duhov in demonov. Mnogi ljudje ne prenesejo vijolične barve ravno zato, ker ima visoko frekvenco energije. Ta barva zelo dobro čisti misli, uravnoveša čustva in ima zelo pozitiven vpliv na molekularno strukturo telesa. Blagodejno vpliva na duševne in živčne težave, zmanjušuje pretirano čustvenost, uravnoveša harmonijo in ravnovesje v organizmu in nadzoruje pretirano lakoto, vzpodbuja delovanje vranice, olajša delovanje živčevja ter limfnega in srčno-žilnega sistema, vzpodbuja navdih in ponižnost, uporablja se za zdravljenje meningitisa, mentalnih bolezni, revme, išiasa, bolezni kože, tumorje in težav z mehurjem.

BELA – čistost, red, lahkotnost, popolnost, iluzornost. Fizikalno je bela vsota vseh barv. Bela je popolna barva. Bela simbolizira luč, vero, idealno, dobroto, začetek, čistost, nedolžnost, skromnost, resnico, nevtralnost, modrost, znanost, natančnost.

 

Za več informacij pokličite 031 412 249 ali pošljite svoje vprašanje preko spodnjega obrazca  ↓

 

Ime (obvezno)

Vaš eMail (obvezno)

Zadeva

Sporočilo

Naročite se na brezplačni tedenski horoskop in ostale novice

Pri ravnanju z vašimi osebnimi podatki ravnamo zelo spoštljivo in zakonito. Vaše osebne podatke bomo uporabljali izključno za pošiljanje svojih e-obvestil.

S klikom v okence se strinjate s prejemanjem e-obvestil. Od prejemanja e-obvestil se lahko kadarkoli odjavite. Več o varstvu osebnih podatkov si lahko preberete v Obvestilu o zasebnosti in v Splošnih pogojih poslovanja.